Visie

Hortus Vyvere gaat voor een uniek product met onderbelichte en vergeten kenmerken. Ook groenten kunnen ‘beleefd’ worden wie kent er nog aardperen, meirapen, of boksbaard. Veel groetensoorten zijn door de eeuwen heen in ongebruik geraakt en Hortus Vyvere wil ze weer uit de krochten van de vergetelheid halen en terug in de moderne spotlights plaatsen.

Maar ook bekende groenten als boerenkool, spitskool spruiten en peulen worden geteeld, echter niet de normale maar andere kleuren. Bijna alle koolsoorten zijn in het rood te verkrijgen -zo bekend als de rodekool is- zijn er ook boeren-, spits-, en spruitkool rassen met de zelfde prachtige kleur als rode kool. En niet allen de kleur is ander maar door de bètacaroteen die voor de kleur zorg krijgt de rode spruit bijvoorbeeld een iets zoetere smaak dan de bekende groene variant.

Niet alleen vergeten groenten maar ook wat onbekende exoten worden geteeld een mooi voorbeeld van een onbekende exoot is de in Zuid-Amerika zo bekende oxcalis of de tomatillio’s unieke nieuwe smaken die het ontdekken waard zijn.

Bijkomende voordelen van deze unieke belevingsgroenten is dat ze bijdragen aan de biodiversiteit. Dit niet alleen in het landschap maar ook in het lichaam na de consumptie, het product is anders als de gangbare groenten. Iedere plant bevat zijn eigen bouwstenen. Veel planten zijn van oorsprong gespecialiseerd in opnamen van bepaalde mineralen, de ene plant groeit beter in een zure omgeving de ander juist niet een droge of natte standplaats. Deze planteigenschappen geven de plant zijn eigen smaakt en kleur en bouwstenen zoals: foliumzuur, flavonoïden, caroteenen, en vitamine C. De rode kleursof in de rood kleurige koolsoorten zijn een mooi voorbeeld maar ook het hoge gehalte aan Inuline in de aardperen en boskbaard is hier een voorbeeld van.

Het uiteindelijk doel is om de consument ‘nieuwe’ groenten te laten beleven, die op een zo duurzaam mogelijke manier geteeld zijn. Producten die een positieve bijdrage leveren aan het welbehagen van de consument.

Kom in contact met nieuwe kleur, smaak en textuur. Beleef de producten van Hortus Vyvere!