Wortel
De wortel werd al duizenden jaren geleden geteeld in Midden-Azië. Egyptenaren en Romeinen kenden de wortel al in verschillende kleuren zoals paars, rood, lichtgeel, groen, wit. Nooit werd er melding gemaakt van oranje wortelen. Tijdens de 14de en 15de eeuw werd de wortel bekend in Noord-Europa. Men gaf er toen de voorkeur aan gele wortelen. Het duurde tot de 16de eeuw vooraleer oranje wortelen voor het eerst geteeld werden, met name in Nederland. Later slaagde ze er in door veredeling verder in grote wortelen te telen. Alle latere rassen zijn van oorsprong ontstaan uit de Nederlandse deze selecties. Ondertussen is wortel een wereldgroente geworden. Doordat de oude Nederlandse rassen oranje waren is deze kleur overgebleven, maar in Azië is de rode en paarse kleur heel populair.
Omdat er een toenemende vraag is naar gekleurde peen is Hortus Vyvere op zoek gegaan naar smaak toppertjes. Vooral oudere rassen zoals de echte Limburgse Gele van Mollenstaart, Zwarte Spaanse en White Belgian. Ieder heeft zo zijn eigen karakter en eigenschappen, zo staan de Gele wortelen bekend om hun hoge gehalte aan Luteïne, goed voor de ogen en versterkend (zelfs weerstand verhogend) voor het lichaam.