Bieten

BietenBieten (ookwel kroten genoemd) kennen de meeste mensen als donkerrode knollen met groen blad en een rode nerf. Er zijn zomer- en winterbieten. In de winterperiode van oktober tot april komen winterbieten in de handel: dat zijn grote, ronde bieten zonder loof. In de zomermaanden van ongeveer mei tot september zijn Hollandse zomerbieten of bosbieten verkrijgbaar. Deze zijn veel kleiner dan de winterbieten en komen in bosjes gebonden met het groene loof eraan in de handel. Het loof kun je gebruiken om te wokken.

De rode biet die men die veelal kent, is al ergens in de 16e eeuw ontdekt als een voedzame en lekkere groente. Naast de bekende rode biet bestaan er ook gele en witte bieten. De gele biet is een mooie ronde biet met een fris zoete smaak. Het vruchtvlees van de gele biet is geel, zoet en krijgt een mooie warme gele kleur bij het koken. De gele biet is fris met weinig grondsmaak. Een witte biet heeft een zachte zoete smaak. Het is een bescheiden biet met een fijne smaak.

Chioggia
Een oud en smakelijk ras afkomstig uit het Italiaanse plaatsje Chioggia. Deze biet is bijzonder geschikt voor rauwkostsalades; de smaak is zoet en hij ziet er prachtig uit!