Roodkleurige koolsoorten

Spruitkool of spruitjes (Brassica oleracea convar. oleracea var. gemmifera) werd in 1821 voor het eerst in de omgeving van Brussel geteeld en wordt in Europa al snel een belangrijke wintergroente. De oorspronkelijke naam is "Choux de Bruxelles". In het Engels gebruikt men nog steeds de term Brussels Sprouts. Spruitkool wordt binnen Europa voornamelijk in Nederland, Frankrijk en Engeland geteeld.

Paarse spruiten smaken door de betacaroteenen minder bitter dan de groene spruiten, ze zijn ook zoeter en meer nootachtig van smaak, en daardoor meer geliefd bij kinderen. Ook komt de typerende spruitjeslucht minder naar boven. "spruitjeslucht" slaat op de typerende geur die in huizen blijft hangen als spruitjes of andere koolsoorten lang gekookt worden. Koolsoorten hebben een grote behoefte aan zwavel en nemen dat op uit de bodem waar ze groeien. De geur die vrijkomt bij het langdurig koken van kool ontstaat dan ook door het vrijkomen van vluchtige zwavelverbindingen, zoals H2S. Dit is ook de reden dat veel kinderen niet zo van kool houden.

Binnen het roodkleurige koolsoorten assortiment hebben we ook, spitskool en boerenkool.

Spruiten